21.6.17

NEW ZEALAND : DAY 9

NEW ZEALAND  |  Day 1 - 2  |  Day 3  |  Day 4  |  Day 5  |  Day 6  |  Day 7  |  Day 8  |  Day 9  |  Day 10 - 11

24 APRIL - 5 MEI 2017

Kingston - Christchurch


Harini nak drive patah balik ke utara dari selatan.. Gunalah PLUS hiway.. hahaha. Pagi tu bangun dengan selji² putih gebu kat atas gunung depan bilik. Lawa sangat. Nampak cm dekat pulop tuh. Makanan pun dh prepare smlm. So pasti akan picnic somewhere lg harini. Best gila hari² picnic tempat lawa².
Menangis tgk view, cm xmau balik

Comey ja cabin ni kan, ijau plop tu

Ni la anak sungai yg aku cakap tu

Kawasan sekitar

Area Kingston

Babai Kingston


So perjalanan pun bermula, menyusuri Lake Wakatipu.. sebut betul² WA.. KA.. TIPU.. bukan WA-KAKI-TIPU nah. Lalu kt Devil Staircase, leh nampak bukit bukau gunung ganang harini mmg bersalji. Kemudian kami singgah sat kt Kawarau Bridge.. nk tgk orang buang duit dari atas jambatan ke sungai.. Hah? pedia? pasaipa? Bkn la.. org buat bungy jumping la.. Awat aku kata buang duit dalam sungai? Sebab bungy tu mahai ya amat.. bila convert doler malaysia.. dkt 600 woi. Tiket flight aku lagi morah ok. ahaha

Sejuk tak tahan.. masuk balik keta, drive lalu sekali lg pekan kecik Tarras ni.. singgah lagi kt sekolah td nk beli buah.. harini amik epal.. kecik² comey ja buah epal dia tp manis ja. Igt.. jgn lupa bubuh 2 doler dalam tabung tuh.. Kemudian lalu Lindis Pass, tetiba trafik jem.. pelik aih xpernah² jem kt NZ tp harini jem.. rupanya.. segerombolan che Kams dok melintas jalan.. ramai pulak tu.. beribu² dan gebus² belaka.. comey ja.

Bungy jumping

Ada bran?

Yg ni Zipline

Jambatan bungy

Kawarau river bwh tu

K dah jom p tmpt lain plak

Ladang anggur

Anggur Cromwell

Lagi

Oloh dah mendung

Epal kat Tarras

Sisa-sisa Lupins yg masih gagah

Lupin & airport limo haha

Gigih brenti tepi jalan sbb bunga ni ja

Lagik

Trafik jem

Che Kams

Lagi ramai


Kemudian kami singgah kt Lake Pukaki pulop sbb perut dh bunyi krik krik. Picnic lagi dekat tasik ni. Lpas tu terus lagi perjalanan dan singgah kat Tekapo pulak.. Nk tgk Church of Good Shepherd. haritu mai takdan tgk bangunan ni.

Otw ke Pukaki

Padang rumput tepi jalan

Smp dh Lake Pukaki

Lake Pukaki Lagi

Picnic time.. meriah

Macaroni, megi, pudding roti, salmon, nasi impit

Muka lapaq

Singgah Tekapo lg

Sygnya mendung lagi

Takdak la view langit biru, ayaq biru

tmpt stay haritu

Dok betapa apa nyonya tu?

Blkg church

Tepi polok

Dh jom ke CHC


Lpas tu kami terus drive ke Christchurch melalui town² yang lawa mcm Omarama, Twizel, Geraldine & Ashburton. Smp kt Christchurch dh malam, cek in kat 219 on Johns Motel & Holiday Park, dekat ngan airport Christchurch.. Sok pagi nye dh nak fly ke Auckland dah. Mmg tak sempat meronda Christchurch la kalini.. sob sob. Nampknya gayanya kena mai NZ lagi lah.



--- BERSAMBUNG ---

Tips harini
  • Sepanjang jalan kt NZ ni byk ja pekan² lawa yg boleh kita stop dan picnic².. So cer rajin²kan diri masak apa² yg simple utk makan.. duit pun jimat xpayah singgah mekdi or kepsi. 
  • Siaran ulangan, jgn lupa bwk botoi ayaq utk urusan rasmi di toilet. Tisu? errk gelimat!
  • Kalau yg drive rumah bergerak a.k.a caravan tuh.. ada stesen² pembuangan sisa kumbahan anda di sepanjang perjalanan. Pepandai la nk urus sendiri hasil indah water consortium tuh... hehe

No comments:

Post a Comment