21.6.17

NEW ZEALAND : DAY 7

NEW ZEALAND  |  Day 1 - 2  |  Day 3  |  Day 4  |  Day 5  |  Day 6  |  Day 7  |  Day 8  |  Day 9  |  Day 10 - 11

24 APRIL - 5 MEI 2017

Tekapo - Kingston


Sejuk pagi ni.. Semalam ujan gamaknya.. Suhu pun 2-4℃ ja.. Gunung-ganang depan bilik tu nampaknya bersalju² dah. Lps mandi, kami p main masak² skit la utk buat bekal nk bwk travel ke Kingston pagi ni. Pas siap memasak, kami pun redi la nk drive dah.. Ujan pulak pagi tu.. cer ampa bygkan.. luaq tu punya sejuk, so dlm keta kena bukak heater la kan.. sbb tangan ada rasa mcm beku² sikit dah ni.. haha. Satu masaelah lah bila drive bukak heater.. bekabus la cermin keta semua habaq kt ang. Sorang tukang drive, sorang tukang lap. teringat keta lama pak aku dulu² bila ujan, ekon dh la xsejuk, sapa dok depan kena jd tukang lap cermin utk driver. hehe

Sepanjang perjalanan tu sempat la kami singgah kt Lake Pukaki dengan Lake Ruataniwha tgk kedai jual salmon. Mt Cook Alpine Salmon dengan High Country Salmon. Sempat la bg makan kt salmon dan jugak beli salmon sikit utk main masak² malam nanti. Kemudian kami teruskan perjalanan. Cuaca makin elok. Sempat la singgah kt pekan Twizel utk isi minyak, kemudian teruskan perjalanan melalui Lindis Pass dan singgah 1 pekan kecik nama Tarras. Kt sini ada 1 sekolah rendah. Depan sekolah tu ada satu pondok kecik depa letak buah² mcm² jenis. Dah pack siap². 1 pack NZD 2 ja.. takdak org jaga.. ada satu tabung ja kt pondok tu. Ingat.. keikhlasan dan kejujuran itu penting ya anak². Kami pun amik la 1 pack peaches ngan 1 pack anggur. so masukkan la 4 NZD dalam tabung tu. Buah² ni budak² sekolah tu yang tanam. Sedapp!

Pagi yg sejuk gedi @ Tekapo

Oii org kampung, bangun!!

Mendamaikan

Ok nak masak kena bwk tong sendiri

Depa masak, aku selpi, tu dapoq blkg aku

Satu lg

Ni kt Lake Pukaki

Ujan nih

Area tu jugak

Drive ke Twizel dlm ujan

Kt Twizel

Kami budak Frees

Bukti Autumn

Che Kam pulop

Ladang High Country Salmon

Posing dengan kolam salmon pun bole

Masih di situ

Kat tmpt tu lg

Ok sblm blah

Mendung balik

Misteri konon

Mt Cook

Bkn Mt Cook

Omarama, cuaca elok skit kt sini

Mendung nak mai dah

Sunyi ja jalan

Igt nk tidoq tengah jln, tp xpa lah

Menuju Lindis Pass

Kt Lindis Pass Summit

Nmpk tak selji?

Masih di puncak Lindis

Wefie dipuncak itu

Beli buah kt SK Tarras Jaya


Ok kemudian teruskan perjalanan ke Queenstown, melalui town Cromwell. Sblm tu sempat la singgah kawasan sungai lawa, Kawarau Gorge & Roaring Meg. Dh smp kt Queenstown, sempat la kami servey² apa yg ada situ. Town ni mmg lawa dengan pokok² daun merahnya. Lps meronda cari survenir skit kt sini kami teruskan perjalanan ke tempat stay kami utk malam tu di Kingston. Town Kingston ni kecik ja.. kedai barang runcit pun tarak. Jarak dia lebih kurang 30-40 minit dari Queenstown. Kami stay kt Kingston Holiday Park utk 2 malam seterusnya.. Hmm tmpt ni dengan cabin dia yg lawa sebijik mcm dlm website dia tu.. siap ada anak sungai depan pintu lg.. mmg best. Kami dengan sebulat suara memilih tmpt ni sebagai hotel ter'best' sekali yg kami penah stay di NZ.

Lake Dunstan

Ladang anggur kt Cromwell

Kawarau Gorge

Sungai Kawarau airnya biru

Dan lagi

Hg amik gambaq apa wei?

Masih di situ

Ini Roaring Meg

Masih di situ

Mek masih roaring

Bukti bukan gambaq gugel.. hehe

Masih

Kt situ lagik

Ok yg ni last

Hiway yg Hi & lawa wey

Lawa kan?

Helo Queensbay Queenstown

Itu bukan van pak mael.. ahaha

Ok duduk² sat

Masih di Queenstown

Ni kalu tengahari lawo ni

Cow Lane, adik Lois Lane

Otw ke Kingston

Salmon yg berjaya di tangkap td

Ni la anggur yg beli kt Tarras td


So lps cek in, mlm tu kami masak la salmon yg beli tadi tuh. Siap prepare makanan utk esok sekali. Sebab esoknya tu nak ke Milford Sounds, nak kena keluaq awal utk catch 1st cruise. Makanya tidoq la wahai manusia... Zzz



--- BERSAMBUNG ---

Tips harini
  • Minyak.. topik ini sekali lg.. Kdg² kita tak tau bila kita dpt jumpa stesen minyak. So kalau jumpa kt mana² town tu.. sila lah isi full tank siap².
  • Kat Queenstown ada few souvenir shop yg ok. Antaranya; Aotea Gift, DF Souvenirs & beberapa kedai lg.. park ja kt mana² yg sesuai pastu jalan² ja dalam town centre dia.

No comments:

Post a Comment