20.6.17

NEW ZEALAND : DAY 5

NEW ZEALAND  |  Day 1 - 2  |  Day 3  |  Day 4  |  Day 5   |  Day 6  |  Day 7  |  Day 8  |  Day 9  |  Day 10 - 11

24 APRIL - 5 MEI 2017

Wellington - Hanmer Springs


Pagi ni bangun awai sebab nk naik feri pagi kul 930 nak cross dari North Island ke South Island. Lega dpt cek out hotel yg xbest ni haha. So pagi tu lps cek out, terus drive ke Interislander Ferry Terminal. Dulu sblm smp sini, punya la kaji cmna proses nak cek-in kt feri nih.. ropanya sonang jo.. Lps smp dpn terminal tu folo ja signboard car cek in. Pastu bagi ja tiket kita tu, kemudian dia akan bagi mcm boarding pass kemudian dia akan bgtau suruh p beratoq kt lane mana satu.. ikut jela.. lps tu kita tunggu ja smp feri tu redi. dia akan panggil masuk lane by lane.. ikut ja keta depan kita.. smp dpn feri akan ada satu pakcik akan kutip boarding pass kita dan suruh kita masuk dalam feri.. nnt tgk video. aku tunjuk time kami tgh drive masuk feri tuh.

Seketoi gambaq kt blkg hotel

OTW ke Interislander Ferry Terminal

Itulah keta sewa kami.. mcm airport limo haha

Tunggu boarding

Ni la ferry Interislander itu

Redi nak masuk dah

Boarding pass

Display kt dashboard


Ok bila dh park keta dlm feri, kita kena keluar dan naik ke passenger deck. Takleh duk lam keta or turun ke car deck masa tengah cruise tu. Ok lps naik kt passenger deck tu, kami p cari tmpt yang ada seat.. boleh relax² skit sbb cruising time tu lebih 3 jam gak la. So dlm kui 930  cmtu feri pun mula begerak. Tengah cruising tu tetiba ujan lebat.. abih terbantut agenda kami nk posing² titanic kt deck luaq kapal tu.. makanya duduk kejung la kat kerusi tu.. sibbaik la selesa gak dr seat AirasiaX yg kami naik 11-12 jam tuhh. So lps 2 jam cruising.. kami tgk ujan dh tak lebat kt luaq, so leh la naik ke deck luaq utk bergambaq² sikit. Lps tu masuk balik nak cari benda makan.. so beli la 1 fish and chips, muffin dll utk mkn². Dh abis makan, feri pun dah abeh cross Cook Straits dan sampai ke Picton.

Muka disinari sinaran pagi

Feri dh start jalan nih

Aktibiti tangkap gambaq bermula

Berdua pulak

Bertiga balik

Masih kt tmpt yg sama

Ujan daa

Dah smp South Island

Picton

Ujan xlebat dah, kluaq dek atas

Lmbt lg nak smp jetty

Che Kam tukang masak kami.. ehehe

Sambung bergambaq

Mami mengejoinkan diri

Kt blkg feri, dek atas

Teruskan bergambar

Tengok kamera

Tak tengok pulok

Jiran sebelah

Bila nak sampai daa

Makan dulu da


Sesampainya di Picton, semua pun dh masuk keta masing² dan tunggu arahan keluaq kapal ja. Maka mula la roadtrip kami di South Island pulak.. excited sebab ramai cakap south lagi lawa dari north. Ujan masih rintik² lagi kami pun folo la jalan ke Blenheim.. kt belah sini banyak pulak ladang² anggur, xmcm kt north. So menyempat la budak² Penang ni brenti tepi ladang anggur & posing seround dua.. Then teruskan perjalanan kami ke Hanmer Springs.

Ladang anggur pun boley

Penang mali ahaha

Mcm nk petik jaa

Pergh so begaya

#UntukNegeriKita

Dh singgah ladang kambing plak

Awak ni friendly la

Depa kekwat

Ok bai.. jauh lagi nk smp nih

Gmbar last sblm nk mlm


Perjalanan ke Hanmer Springs ni mmg jauh gila.. Tp view dia mmg lawa la.. berejam gak la.. lalu kawasan bukit-bukit. Lps tu hari pun dah gelap.. mmg xtau la cmna rupa dia kalau siang.. So dlm jam 7 mlm la kot kami dh smp area Hanmer Springs Village.. jalan nk smp ke situ punya la gelap ya amat.. kalau dlm pilem horror, rasa mcm ada ja benda nk kluaq lompat ka terbang ka suster ngensot ka tgh jalan.. hehe abaikan la.. tp mulut kami mmg tak berani la nk menegoq apa² satgi jadi bebetoi plak.. So bawak ja keta ikut GPS tu.. Smp kt satu kawasan ni mmg gelap nak mam. Tetiba aku nampak ada benda duk tepi jalan... aku diam ja xsebut apa². Elok kami sampai dkt ja, benda tu terus terkam melintas jalan.. melompat² plak kau.. lahaii.. skit lagi ja Kamarul nak terlanggaq benda tu.. siot punya arnab.. tanjat boboi.. skit lagi nak jadi pembunuh hewan comel. hahaha saspen kan.. kalau kat Malaya, konfem² vavie utan yg melintas.. kt sini yg melintas tu arnab liaq dengan possum.. comey gila.

Pastu kami pun sampai la kt Alpine Holiday Apartment & Campground, tmpt kami nk stay utk mlm tu. Dh settle cek in bagai dah dpt kunci memasing, teruih kami masak² sbb lapaq terketaq² sbb makan cuma masa dlm feri tadi ja... Best la hotel² cabin² kt NZ ni semua pakat sediakan tmpt masak yg ok utk kami guna. Lps makan² semua pun terus pulang ke sarang masing² utk pengsan. Zzzz..



--- BERSAMBUNG ---

Tips harini
  • Driving kt NZ ni mmg bahagia, jalan elok, view santek, yg penting tak jem.. Yg plg best, driver depa pun tak cucuk belakang mcm kt sini, takdak nak hon² mcm makcik gila dan yang penting takdak aksi² perebutan tempat parking dan juga kes baling-membaling selipar. So masa tengah drive tu (almaklum la sewa keta buruk) kalau ada keta yg nmpak cm laju kt blkg kita, kita bg la laluan utk dia memotong. bkn apa kt sini kalau kita drive slow.. depa kt blkg pun drive slow juga.. drebar²  sini mmg berhemah.

No comments:

Post a Comment