21.6.17

NEW ZEALAND : DAY 10 - 11

NEW ZEALAND  |  Day 1 - 2  |  Day 3  |  Day 4  |  Day 5  |  Day 6  |  Day 7  |  Day 8  |  Day 9  |  Day 10 - 11  |  Video  |

24 APRIL - 5 MEI 2017

Christchurch - Auckland


Bangun pagi, bagi balik konci bilik. Kemudian terus ke opis Apex Car Rental dkt dengan Christchurch Airport utk drop off balik keta yang dh berkhidmat dengan cemerlangnya utk kami 10 hari yg lepas. Kemudian shuttle dia akan hantar ke airport. Cek-in dh buat online, tinggal nak drop beg saja.. Almaklum ler.. Jetstar kan low cost airline ala² Airasia.. konsep sama jelah. Pagi tu babai lah South Island yg best ituh.

Pagi di CHC

Area motel

Nk cek out dah

Keto jiran

Jiran lagik

Drop Key dah

Kt Airport Christchurch

Drop beg

Print boarding pass kt sini

Boarding time, bye South Island

Ok dis is your sitbelt

Bye CHC

Sungai pun biru tgk tu

sawah bendang ka?

Climb up

Menantikan view lebih lawa

Tada...

Dan lagi

Lagik

Nak sampai AKL dh

AKL, kita jumpa lagi


Sampai Auckland tengahari, flight sejam 5 minit ja..  mcm flight Penang - KL ja. Lps tu naik free shuttle bus, the Big Yellow Bus untuk ke hotel, Auckland Airport Kiwi Hotel dekat Mangere.. tak jauh dari airport. Ptg tu kami ronda jalan kaki ja lah sbb dh takdak keta. Pusing² area Mangere jalan kaki smp Pak'NSave dalam ujan. Pastu patah balik ke hotel. jauh gak berkilo²meter kami meronda dlm ujan ptg tu. Malam nya cuma lepak bilik.

Esok paginya lps brekfast, kami siap sedia naik shuttle bas smlm, tp utk ke airport kena bayaq NZD 2 sorang, jimat gak la dari plan asal nak naik UBER. klu x silap 10-15NZD. Lama gak kt airport dari pagi smp ke ptg sbb kami dh taktau nk kemana dengan beg² besaq ni.. so kami decide lepak kt airport ja..  Bosan sebenaqnya airport Auckland ni.. tak sebesaq KLIA2, takdak apa sgt. Masa hari last ni data dah abeh rapat kami kerjakan. Airport ni pulak kedekut weh.. bg free wifi sat saja.. 45minit saja.. pas abih tu dh xleh reconnect atau reset. Buat pi la apa pun confirm xleh connect dh free wifi tuh.. Aku punya bosan, satu airport aku ronda cari wifi. Takdak! Lps tu aku decide keluaq skit dr airpoort. Dpt la guna wifi hotel Novotel depan tu.. dpt la pakai sejam. pastu same case.. xleh connect smp ke sudah. Until.. hahah aku teringat yg Skybus yg ada wifi free. Last² aku dok kt stesen bas guna wifi bus yg brenti kt situ smp ke petang. Haha.. tp kena connect kt different bus everytime bus tu blah n bus lain masuk. Terokk betui rumaja purbakala ni kalau takdak internet. Kegigihan terlihat disitu haha. Dlam jam 730 kami pun fly dr Auckland ke Goldcoast then dari Goldcoast ke KL. Pagi² sunuh dah sampai malaya, kemudian flight balik Penang jam 9 pagi.. maka tammat lah perjalanan kami di bumi Kiwi ituh.. Sekian...

Malam last di NZ

Bilik-bilik Airport Kiwi Motel

Luruh dah

Yg ni belum botak

Ok nk balik dah

Babai kiwi besaq

Otw ke Airport

Belum masa cek in, bosan, aku susun duit

Cari wifi smp ke sini

Merayau pusin airport

Merayau kedai survenir

Keluaq airport, masuk airport

Bosan taktau nak habaq

Cek in konter tak bukak jugak

Ni la bas sumber wifi free kami haha

Sad goodbye NZ

Kt Golkos

Plane spotting KLIA (9M-MXA)

Nk balik Penang dah

Ok taxi dah

Looks familiar.. oh PENANG! Home!


Tips & Bajet

  • Taktau nk bg tips apa dh haha.. Cuma kalau data ampa dh abeh, buat cm aku, duk tercongok kt stesen bas airport & connect la kt Skybus punya wifi.. hahahha tp  kena rajin² kan diri la connect balik wifi kat different bus, everytime 1 bas tu blah.
  • Ok topik bajet pasti menjadi perbualan hangat tiap² kali travel. Semua org nak tau la brp kami abih sepanjang lebih kurang 10 hari kt sini. Huraian nya kt bwh ni Rate MYR ke NZD = 3.13:
    • Tiket Malindo & AAX (tak include dlm bajet ni, sebab tiap sorang harga tak sama)
    • Tiket Jetstar (CHC-AKL) - NZ 150 / RM 469.50
    • Sewa keta + tiket feri utk keta + 3 pax - NZ 876.2 / RM 2742.51
    • Hotel 1 - Backpackers Central Hamilton, Hamilton - NZ 108 / RM 338.04
    • Hotel 2 - Haka Lodge Taupo, Taupo - NZ 130 / RM 406.90
    • Hotel 3 - Lodge in The City, Wellington - NZ 86 / 269.18
    • Hotel 4 - Alpine Holiday Apartments & Campground, Hanmer Springs - NZ 130 / RM 406.90
    • Hotel 5 - Lake Tekapo Motels & Holiday Park, Tekapo - NZ 150 / RM 469.50
    • Hotel 6 - Kingston Holiday Park, Kingston - NZ 220 / RM 688.60
    • Hotel 7 - 219 on Johns Motel & Holiday Park, Christchurch - NZ 119 / RM372.47
    • Hotel 8 - Airport Kiwi Motel, Auckland - NZ 145 / RM 453.85
    • Petrol (10 kali isi, range harga NZ 1.83-2.12/L) - NZ 374 / RM 1170.62
    • Simkad Vodafon 8GB data - NZ 100 / RM 313
    • Cruise Milford Sounds (Jucy) - NZ 135 / RM 422.55
    • TOTAL : NZ 2723.20 / RM 8523.62 @ RM 2841.21/sorang
--- TAMMAT ---

No comments:

Post a Comment