21.6.17

NEW ZEALAND : DAY 8

NEW ZEALAND  |  Day 1 - 2  |  Day 3  |  Day 4  |  Day 5  |  Day 6  |  Day 7  |  Day 8  |  Day 9  |  Day 10 - 11

24 APRIL - 5 MEI 2017

Kingston - Milford Sounds - Kingston


Gelap gulita! Apa yg gelap nya? Haa.. pagi ni subuh².. ayam pun belum bangun kami dh keluaq. Pasai apa awai sangat? haha.. Ok perjalanan dr Kingston ke Milford Sounds ni amik masa 3 jam gittew. Kt situ kami nak naik cruise kul 930 pagi. Sebab apa? tu cruise yg plg morah. Cruise yg lepas tu beza harga lebih 20 doller kau. Mana buleh jimat duit, kita jimat la kan.. bukan nak kedeks.. byk lg expenses nk kena cover kak leha oi.. lmbt lg nk balik Malaya, duit mau control la.

Drive dalam gelap tu.. bukan ada lampu jalan kt NZ nih.. sat bukak hi-beam, sat katup hi-beam bila ada keta bertentang mata ngan iols.. jgn nk biadap sgt suluh muka depa dengan lampu terang benderang cm stadium.. jatuh parit satgi org tu. Tetiba ten ten ten.. minyak tak cukup nk smp Milford Sounds la.. ah sudah.. smlm lupa isi kt Queenstown. Stesen minyak kat mana yg bukak awai² pagi cmni.. 2-3 town yg kami lalu semua gulap. Tak bukak pun. Masaelah.. tp kami tetap positip la.. terus drive smp Te Anau, sbb kami kompiden ni town besaq, mesti ada stesen mintak yg bukak. Tgk² ramalan ku benar belaka.. mmg bukak stesen Caltex seketoi.. masa tu jam 7 lebih. Bkn apa, stesen minyak sini kebanyakannya bukak lewat 8-9 pagi cmtu. So isi full tank, sbb tu la satu²nya town yg ada stesen minyak sebelum smp Milford Sounds.

Dh siap isi minyak, kami terus drive ke Milford Sounds. Lalu jalan kt Fiordlands National Park sebelum smp situ. Hari pun dh cerah dh. Bole la tgk view lawa². Tp xberani singgah sbb takut tak dan sampai Milford Sounds on time. Ada 1 tmpt bukit² kt sini yang kita kena cross satu trowong panjang dan gelap. One way pulak trowong tu.. makanya tunggu giliran la kalau lampu dpn trowong tu merah.

Matahari baru bangun

Langit pagi Southland

Fiordlands.. kot

Ni confirm Fiordlands

Ni la Terowong itu

Dalam terowong tu


So kami pun sampai dengan jayanya on-time kt parking area Milford Sounds ni.. nk mencari tiket pulak. Haa ni penting utk yg nak ke situ dan nak naik Cruise Murah berjenama JUCY! Neva eva kau masuk bangunan kt area parking tu.. sebab situ company lain Southern Discoveries namanya.. Jgn buat silap mcm kami.. masuk² tgk mcm mahal ja.. xsama mcm kami cek online tu. Sibbaik tak beli.. So aku decide kami jalan kaki ja ke jetty dia.. jauh gak weh dkt stengah kilometrico, mmg keta xleh masuk situ, cuma bas ja buleh. Tgk jam dh 930.. hampir putuih harapan dah. Punya laju kami jalan kaki p kt jetty tuh. Dh smp bangunan terminal dia,  rupanya dalam tu ada byk kaunter company lain.. maka uncle ternampak la konter JUCY nih. Teruih uncle terkam laju² kt akak konter tu. Dengan heppinya dia kata cruise 930 tu buka lagi.. sbb dh pospon ke 940 cmtuh. Lega.. 45 NZD sorang utk cruise 2 jam tersebut. Ok! Masa cruise ni dia ada bwk tgk ayaq terjun, dolphin, anjin laut dll. Makanan disediakan. Masa nk beli tiket dia akan tanya "Are you vegetarian?" ngaku jela vegetable-rian sbb tu ja makanan yg bole kita makan. dia akan bg 1 kupon. Masa cruise tu boleh p claim makanan kt cafe dlm feri tu. Sedap gak benda tu.. ala² cucoq togey.. tp takdak togey la haha.

Boarding pass & kad makan

Haa naik feri ini lah

Milford Sounds

Bukit disuluh matahari pagi

Lawa tempat ni

Aku dan manusia lain

Masih tgk bukit dan ayaq

Ayor trojun

Top deck feri

Banyok gila gambaq kt sini

Dan lagi

Aku lagie

Dan lagi aku

View kot belah tepi pulak

Kami

Depan feri

Masih disitu

Dahi feri

Cuaca elok sangat harini

Manusia tgk dolphin

Cantikkan Milford Sounds ni

Makanan vegetarian.. tp sedap

Makan sambil tgk view ni

Eii apa tu?

Bukan lintah bulan.. tp Hanjin laut

Waterfall close up

Waterfall td

Top deck dengan urang ramai.. sejuk wei

Belakang feri

Sejuk nih..

P menyebok kt tmpt kepten mukhris

Ni kalau aku bwk, langgaq batu

Blkg feri

Ok gambaq last dlm feri

View dari area parking

Lgi

Ayaq surut boleh turun



Dah jom patah balik


Lps dh habih cruise, kami drive balik ke Kingston. Sempat la singgah Fiordlands utk bergambaq. Singgah kt Mirror Lakes dan picnic kt Te Anau. Ptg tu p Arrowtown kemudian ke Queenstown lg utk sopping, smp la ke malam. Kt Queenstown ni ada 1 mall nama O'Cornnell, kt dalam mall tu ada foodcourt. kt situ ada kedai makan halal. Hmm dpt nasi la kami mlm tu. Sblm balik ke hotel, sempat la singgahh PakN'Save utk beli bekalan hari esok. Baru ja park keta, bukak pintu tetiba.. ASSALAMUALAIKUM!!! wuih takajut sia.. sapa bg salam? Aku tgk Kam, Kam tgk Jue, Jue tgk aku... Kawan hang ka? masing² jwb bukan.. haha abih sapa yg bg salam tu.. Rupanya ada 1 van, group budak laki dr Malaya. Excited gamaknya nmpk muka melayu kt sini, teruih buat mcm kenai.. terkam kami hahaha.. xpa la baguih org malaya cmni.. friendly! Sibbaik kami tak ngaku Singaporen.. Gerek seh! hahaha. Lps abes sopping, balik ke hotel, masak² makan² LAGI.. dan standby makanan utk esok. Pastu masing² masuk sarang utk berhibernasi.

Tunggu turn nk masuk trowong

Ada kereta tgh lalu.. oneway kanz

Dh keluar gua

Main lompat-lompat kt Fiordlands

Tasik cermin

Lagi Mirror Lakes

Purrfect time & weather

Santik kan?

Ok dh jom p tmpt lain plak

Masih di Fiordlands

Bru lps buat video besdey kak ita

Te Anau, cari port picnic

Kt Sini elok

Pokok depan Lake Te Anau

Balik ke Kingston

Cuaca harini terbaek

OTW Kingston

Ngekoq karavan

Devil Staircase, Lake Wakatipu

Lake Wakatipu

Tugu peringatan 

Arrowtown

Pekan klasik Arrowtown

Mcm dolu-dolu

Minus the cars.. nmpak klasik kan

Farmasi

Dak Skate


Malam, masak bekalan hari esok



--- BERSAMBUNG ---

Tips harini
  • Kalau nk stay kt Queenstown, mmg xsempat naik cruise 930 tuh. Duk Kingston pun ngam² ja time. So kalau yg nk p Milford Sounds, uncle suggest ampa duk kt Te Anau. Dekat sikit.
  • Rega cruise mmg beza ikut company dan time. So yg paling berbaloi ialah cruise kui 930 dengan company JUCY. NZD45. kalau company lain 90 NZD pun ada.. double weh. Nk p tgk benda yg sama juga.. boat pun lebih kurang sama ja bentuk dan saiz.. cat ja lain warna.. so, travel smart ya guys! ingat kalau nak naik JUCY.. JANGAN!! ulang suara.. JANGAN! singgah bangunan kt parking tu.. masuk terus ke jetty ya!
  • Sejuk weh kalau musim otem kt sini, winter lagi terok kot. Standby la glove masa naik cruise tu. Tangan mcm nk beku dah rasanya masa tuh.

No comments:

Post a Comment