21.6.17

NEW ZEALAND : DAY 10 - 11

NEW ZEALAND  |  Day 1 - 2  |  Day 3  |  Day 4  |  Day 5  |  Day 6  |  Day 7  |  Day 8  |  Day 9  |  Day 10 - 11

24 APRIL - 5 MEI 2017

Christchurch - Auckland


Bangun pagi, bagi balik konci bilik. Kemudian terus ke opis Apex Car Rental dkt dengan Christchurch Airport utk drop off balik keta yang dh berkhidmat dengan cemerlangnya utk kami 10 hari yg lepas. Kemudian shuttle dia akan hantar ke airport. Cek-in dh buat online, tinggal nak drop beg saja.. Almaklum ler.. Jetstar kan low cost airline ala² Airasia.. konsep sama jelah. Pagi tu babai lah South Island yg best ituh.

Pagi di CHC

Area motel

Nk cek out dah

Keto jiran

Jiran lagik

Drop Key dah

Kt Airport Christchurch

Drop beg

Print boarding pass kt sini

Boarding time, bye South Island

Ok dis is your sitbelt

Bye CHC

Sungai pun biru tgk tu

sawah bendang ka?

Climb up

Menantikan view lebih lawa

Tada...

Dan lagi

Lagik

Nak sampai AKL dh

AKL, kita jumpa lagi


Sampai Auckland tengahari, flight sejam 5 minit ja..  mcm flight Penang - KL ja. Lps tu naik free shuttle bus, the Big Yellow Bus untuk ke hotel, Auckland Airport Kiwi Hotel dekat Mangere.. tak jauh dari airport. Ptg tu kami ronda jalan kaki ja lah sbb dh takdak keta. Pusing² area Mangere jalan kaki smp Pak'NSave dalam ujan. Pastu patah balik ke hotel. jauh gak berkilo²meter kami meronda dlm ujan ptg tu. Malam nya cuma lepak bilik.

Esok paginya lps brekfast, kami siap sedia naik shuttle bas smlm, tp utk ke airport kena bayaq NZD 2 sorang, jimat gak la dari plan asal nak naik UBER. klu x silap 10-15NZD. Lama gak kt airport dari pagi smp ke ptg sbb kami dh taktau nk kemana dengan beg² besaq ni.. so kami decide lepak kt airport ja..  Bosan sebenaqnya airport Auckland ni.. tak sebesaq KLIA2, takdak apa sgt. Masa hari last ni data dah abeh rapat kami kerjakan. Airport ni pulak kedekut weh.. bg free wifi sat saja.. 45minit saja.. pas abih tu dh xleh reconnect atau reset. Buat pi la apa pun confirm xleh connect dh free wifi tuh.. Aku punya bosan, satu airport aku ronda cari wifi. Takdak! Lps tu aku decide keluaq skit dr airpoort. Dpt la guna wifi hotel Novotel depan tu.. dpt la pakai sejam. pastu same case.. xleh connect smp ke sudah. Until.. hahah aku teringat yg Skybus yg ada wifi free. Last² aku dok kt stesen bas guna wifi bus yg brenti kt situ smp ke petang. Haha.. tp kena connect kt different bus everytime bus tu blah n bus lain masuk. Terokk betui rumaja purbakala ni kalau takdak internet. Kegigihan terlihat disitu haha. Dlam jam 730 kami pun fly dr Auckland ke Goldcoast then dari Goldcoast ke KL. Pagi² sunuh dah sampai malaya, kemudian flight balik Penang jam 9 pagi.. maka tammat lah perjalanan kami di bumi Kiwi ituh.. Sekian...

Malam last di NZ

Bilik-bilik Airport Kiwi Motel

Luruh dah

Yg ni belum botak

Ok nk balik dah

Babai kiwi besaq

Otw ke Airport

Belum masa cek in, bosan, aku susun duit

Cari wifi smp ke sini

Merayau pusin airport

Merayau kedai survenir

Keluaq airport, masuk airport

Bosan taktau nak habaq

Cek in konter tak bukak jugak

Ni la bas sumber wifi free kami haha

Sad goodbye NZ

Kt Golkos

Plane spotting KLIA (9M-MXA)

Nk balik Penang dah

Ok taxi dah

Looks familiar.. oh PENANG! Home!


Tips & Bajet

  • Taktau nk bg tips apa dh haha.. Cuma kalau data ampa dh abeh, buat cm aku, duk tercongok kt stesen bas airport & connect la kt Skybus punya wifi.. hahahha tp  kena rajin² kan diri la connect balik wifi kat different bus, everytime 1 bas tu blah.
  • Ok topik bajet pasti menjadi perbualan hangat tiap² kali travel. Semua org nak tau la brp kami abih sepanjang lebih kurang 10 hari kt sini. Huraian nya kt bwh ni Rate MYR ke NZD = 3.13:
    • Tiket Malindo & AAX (tak include dlm bajet ni, sebab tiap sorang harga tak sama)
    • Tiket Jetstar (CHC-AKL) - NZ 150 / RM 469.50
    • Sewa keta + tiket feri utk keta + 3 pax - NZ 876.2 / RM 2742.51
    • Hotel 1 - Backpackers Central Hamilton, Hamilton - NZ 108 / RM 338.04
    • Hotel 2 - Haka Lodge Taupo, Taupo - NZ 130 / RM 406.90
    • Hotel 3 - Lodge in The City, Wellington - NZ 86 / 269.18
    • Hotel 4 - Alpine Holiday Apartments & Campground, Hanmer Springs - NZ 130 / RM 406.90
    • Hotel 5 - Lake Tekapo Motels & Holiday Park, Tekapo - NZ 150 / RM 469.50
    • Hotel 6 - Kingston Holiday Park, Kingston - NZ 220 / RM 688.60
    • Hotel 7 - 219 on Johns Motel & Holiday Park, Christchurch - NZ 119 / RM372.47
    • Hotel 8 - Airport Kiwi Motel, Auckland - NZ 145 / RM 453.85
    • Petrol (10 kali isi, range harga NZ 1.83-2.12/L) - NZ 374 / RM 1170.62
    • Simkad Vodafon 8GB data - NZ 100 / RM 313
    • Cruise Milford Sounds (Jucy) - NZ 135 / RM 422.55
    • TOTAL : NZ 2723.20 / RM 8523.62 @ RM 2841.21/sorang
--- TAMMAT ---

NEW ZEALAND : DAY 9

NEW ZEALAND  |  Day 1 - 2  |  Day 3  |  Day 4  |  Day 5  |  Day 6  |  Day 7  |  Day 8  |  Day 9  |  Day 10 - 11

24 APRIL - 5 MEI 2017

Kingston - Christchurch


Harini nak drive patah balik ke utara dari selatan.. Gunalah PLUS hiway.. hahaha. Pagi tu bangun dengan selji² putih gebu kat atas gunung depan bilik. Lawa sangat. Nampak cm dekat pulop tuh. Makanan pun dh prepare smlm. So pasti akan picnic somewhere lg harini. Best gila hari² picnic tempat lawa².
Menangis tgk view, cm xmau balik

Comey ja cabin ni kan, ijau plop tu

Ni la anak sungai yg aku cakap tu

Kawasan sekitar

Area Kingston

Babai Kingston


So perjalanan pun bermula, menyusuri Lake Wakatipu.. sebut betul² WA.. KA.. TIPU.. bukan WA-KAKI-TIPU nah. Lalu kt Devil Staircase, leh nampak bukit bukau gunung ganang harini mmg bersalji. Kemudian kami singgah sat kt Kawarau Bridge.. nk tgk orang buang duit dari atas jambatan ke sungai.. Hah? pedia? pasaipa? Bkn la.. org buat bungy jumping la.. Awat aku kata buang duit dalam sungai? Sebab bungy tu mahai ya amat.. bila convert doler malaysia.. dkt 600 woi. Tiket flight aku lagi morah ok. ahaha

Sejuk tak tahan.. masuk balik keta, drive lalu sekali lg pekan kecik Tarras ni.. singgah lagi kt sekolah td nk beli buah.. harini amik epal.. kecik² comey ja buah epal dia tp manis ja. Igt.. jgn lupa bubuh 2 doler dalam tabung tuh.. Kemudian lalu Lindis Pass, tetiba trafik jem.. pelik aih xpernah² jem kt NZ tp harini jem.. rupanya.. segerombolan che Kams dok melintas jalan.. ramai pulak tu.. beribu² dan gebus² belaka.. comey ja.

Bungy jumping

Ada bran?

Yg ni Zipline

Jambatan bungy

Kawarau river bwh tu

K dah jom p tmpt lain plak

Ladang anggur

Anggur Cromwell

Lagi

Oloh dah mendung

Epal kat Tarras

Sisa-sisa Lupins yg masih gagah

Lupin & airport limo haha

Gigih brenti tepi jalan sbb bunga ni ja

Lagik

Trafik jem

Che Kams

Lagi ramai


Kemudian kami singgah kt Lake Pukaki pulop sbb perut dh bunyi krik krik. Picnic lagi dekat tasik ni. Lpas tu terus lagi perjalanan dan singgah kat Tekapo pulak.. Nk tgk Church of Good Shepherd. haritu mai takdan tgk bangunan ni.

Otw ke Pukaki

Padang rumput tepi jalan

Smp dh Lake Pukaki

Lake Pukaki Lagi

Picnic time.. meriah

Macaroni, megi, pudding roti, salmon, nasi impit

Muka lapaq

Singgah Tekapo lg

Sygnya mendung lagi

Takdak la view langit biru, ayaq biru

tmpt stay haritu

Dok betapa apa nyonya tu?

Blkg church

Tepi polok

Dh jom ke CHC


Lpas tu kami terus drive ke Christchurch melalui town² yang lawa mcm Omarama, Twizel, Geraldine & Ashburton. Smp kt Christchurch dh malam, cek in kat 219 on Johns Motel & Holiday Park, dekat ngan airport Christchurch.. Sok pagi nye dh nak fly ke Auckland dah. Mmg tak sempat meronda Christchurch la kalini.. sob sob. Nampknya gayanya kena mai NZ lagi lah.



--- BERSAMBUNG ---

Tips harini
  • Sepanjang jalan kt NZ ni byk ja pekan² lawa yg boleh kita stop dan picnic².. So cer rajin²kan diri masak apa² yg simple utk makan.. duit pun jimat xpayah singgah mekdi or kepsi. 
  • Siaran ulangan, jgn lupa bwk botoi ayaq utk urusan rasmi di toilet. Tisu? errk gelimat!
  • Kalau yg drive rumah bergerak a.k.a caravan tuh.. ada stesen² pembuangan sisa kumbahan anda di sepanjang perjalanan. Pepandai la nk urus sendiri hasil indah water consortium tuh... hehe