20.6.17

NEW ZEALAND : DAY 4

NEW ZEALAND  |  Day 1 - 2  |  Day 3  |  Day 4  |  Day 5  |  Day 6  |  Day 7  |  Day 8  |  Day 9  |  Day 10 - 11

24 APRIL - 5 MEI 2017

Taupo - Wellington


Jauh perjalanan harini.. Pagi tu kami masak siap² buat bekal sebab mmg journey tu jauh. So harini mmg takdak la singgah menyinggah sangat sbb takut smp Wellington dh malam. Haa ni sepasai minyak nk cerita, harga minyak petrol kt Kiwi ni beza² ikut tmpt & stesen.. Makin ke selatan negara, makin mahai rega minyak.. silap lupa isi minyak siap² kt Taupo.. sebab makin jauh ke selatan kami tgk harga minyak makin mahai.. beza lebih dari 2 kupang  seliter. so hadap jelah.. nk road trip sangat.

Good morning Taupo

Kami depan mekdi Taupo

Close up skit ngn kapal tebang

lagi

Panaih terik tp sejuk taw

Lawa kan pokok ni

seposing dibwh pokok

Tyg bon-bon plk haha

Ber3 pulop

Dekat sket

Bertenggek kt batu plak pakcik ni

Sekitar Taupo

Lagik

Lawa pokok merah-merah tu

Tunggu bas ka?

Tak sampai² gak bas tu

Bas hang pun takdak gak?

Pokok maple

Terang benderang cuaca harini

Cari ilham bawah pokok

Dah dah jom gerak ke Welly


Sepanjang perjalanan harini, boleh la tgk ladang² estet² factory² esmet ulam raja di luar negara.. haha. So brenti isi mintak kat town Waiouru kemudian sambung lagi perjalanan. Sampai la ke pekan nama Levin, perut dah nyanyi² dah.. kami mula cari taman² nk brenti picnic.. Mmg konsep travel kt NZ ni bwk makan dan picnic mana² best. So lepak la taman ni utk makan ja..

Lps abih makan, sambung lg journey smp ke Wellington. So aktiviti kt Welly ni sblm check-in kami rabat Mt Victoria  utk tgk view seluruh bandar ni.. Kemudian terus ke Lodge in The City utk check-in. Hostel ni antara hostel yg plg aku tak suka.. walaupun kemudahan dia lengkap. sharing kitchen bagai semua ada, tp bilik dia sempit ya amat.. pastu toilet dh la sharing.. terasa mcm kembali ke zaman 70an dengan lif yg klasik ya amat. Pastu ramai puak² bani mat saleh muda² yg travel in big group.. bising plak smp tgh malam.

Mlm tu kami tak masak sbb rimas tgk sharing kitchen dia penuh dengan bangsa nasrani dan yahudi. So kami pun google² la cari kedai² makan yg halal or yg bole makan laa org kata. So jumpa la satu kedai Malaysia..  so keluar pi makan situ, pastu balik tidoq.. sok pg nk kluaq awai.

Tepi Tasik Taupo

Bayaa.. kasi lap itu cirmin juga

Stesen Z di Waiouru

Smp dh Wellington

Benda apa ntah kt Mt Victoria

Wellington dari atas

Lagi

Masih di situ

Tak blah lagik?

Dah dah.. last

Sejenis nasi sutun kungpao

Ni la simkad Vodafone tu



--- BERSAMBUNG ---

Tips harini
  • Topik harini.. Jamban! hehe. Hang p la satu NZ kat mana pun even bilik hotel hang sendiri pun takkan jumpa getah paip utk menyucikan diri. Nak istinjak pakai batu? ermm mmg tak laa.. So, mohon standby botol air yg 1.5L tu utk tujuan tersebut. 
  • Navigate. Cmna kami navigate? Ada 2 cara, 1st ikut bintang.. hahaa xla pakai Google Maps. 2nd pakai Maps.Me. Tuk yg accurate termasuk trafik condition sekali, ofkos la guna Google Maps,
  • Mencari minyak petrol. Pakai sejenis apps bertajuk Gaspy - NZ Fuel Prices, apps nih sgt berguna nk cek harga minyak termurah kt satu² town dengan nk cari stesen terdekat dengan kita.

No comments:

Post a Comment