20.6.17

NEW ZEALAND : DAY 6

NEW ZEALAND  |  Day 1 - 2  |  Day 3  |  Day 4  |  Day 5  |  Day 6  |  Day 7  |  Day 8  |  Day 9  |  Day 10 - 11

24 APRIL - 5 MEI 2017

Hanmer Springs - Tekapo


Selamat pagi Hanmer Springs.. Haa smlm smp dah gulap gulita.. Pagi ni bangun tgk luaq lawa nya kawasan ni. Dengan pokok-pokok apa ntah ada buah² mcm ceri. Lps cek out kami pun mula drive nk ke Lake Tekapo. Sesampai nya kt tpt smlm yg kami jumpa "benda" tu hahaha, tgk kawasan tu tak la skery mana.. lawa pulak tuh.. Sempat la posing² tgh jalan kt situ.. hahaha kemudian kami teruskan perjalanan.

Ya Allah view kt area Hanmer Springs ni lawa ya amat.. xsama mcm apa yang ada kt North Island. Tgk ja lah dalam gambaq² yang aku letak kt bawah nih. Harini mmg lalu kawasan yang lawa² saja. Perjalanan dari Hanmer Springs ke Tekapo ni amik masa lebih kurang 4 jam stengah. Tp dengan cara kami yg kaki singgah ni boleh jadi 5 jam lebih..

Comey dak cabin ni

Area campground kami

Posing itu wajib sblm blah

Tgh padang pulak

lagi..

Tak abeh lg

Ok last kt sini

Lawa tak?

Sini la tempat kejadian smlm

Ala.. yg jumpa "benda" tu

Lawa kan?

Che Kam

Mami Jue

Kami kt tmpt kejadian

Pekan Hanmer Springs

Indahnya alam

Lagi

Selpi 1

Sambung perjalanan

Makin lawa view

Nah lagi

Dan lagi

Amik lagik

Haa kau.. menangis dak?


Jalan nak ke Tekapo ni ada 2, satu ikut Ashburton, satu lg ikut Mt Somers & Mt Hutt, kami pilih jalan ni sbb hasil kajian menyatakan jalan ni lebih lawa. Sumpah mmg lawa. So otw tuh sempat la kami singgah kt Rakaia Gorge untuk picnic kat tepi sungai.. Sungai² kt NZ ni mmg lawa biru xtau nak habaq.  Lps tu sambung lagi perjalanan kami lalu mcm² pekan kecik² yang comey. Ladang lembu ngn kambing xpayah cakap la.. merata² ada.. Yg unik kt sini ada ladang Alpaca.. binatang ni comey.. mcm Llama tp kecik skit.. ala² biri² tp leher panjang skit.

Jauh lg nk sampai

Singgah beli barang skit

Ku lihat hijau

Hijau lagi

Picnic time

Rakaia Gorge

Lagi Sungai Rakaia Gorge

Padang ni dahtak hijau pasal otem

Nk sampai dh tekapo

Depan tu ja Tekapo


Lebih kurang jam 4 ptg kami pun sampai la kt Lake Tekapo Motels & Holiday Park, tmpt kami nak stay utk mlm tu.. kawasan ni pun best, betul² depan Lake Tekapo, kabin² dua luas & selesa, dpn kabin ada power site untuk campervan dgn motorhome. Kemudahan lain semua lengkap. Walaupun tandas dgn shower dia sharing, tp selesa dan bersih. Dapor pun luas. Itik pun ramai.. haha

Parking tepi bilik tuu

Nampak tak view?

Byk dh campervan & caravan

Sebelah sana pulak

Kabin bersusun-susun

Natang apa ni? Timer hot shower haha

Lake Tekapo

Senja dah

Itik-itik Tekapo

Lawa tasik ni

Itik lagi

Langit petang

Senja menjelang

Posing satu kali

Ok nak malam dah

Kami

Hidangan malam ni


Mlm tu kami p pekan Tekapo utk ronda² kemudian balik utk main masak². Mlm tu la for the first time bila pandang ke langit aku dpt tgk bintang punya la banyak.. mmg tmpt ni sesuai utk stargazing, kalu bernasib baik dpt tgk milkyway.. tp sygnya camera aku tak mampu nk tangkap gambaq bintang² tu. Nk tgk kalau, kena mai sendiri, tak pun tgk gambaq org lain kt google ja hehe..



--- BERSAMBUNG ---

Tips harini
  • Kalau ampa tu profesional photog, digalakkan tidoq area sini 1 mlm. Dan jangan lupa bawak lense yang sesuai.. Tripod pun penting gak taw.
  • Kalau makan kt sini, banyak tukang sibuk.. jaga² nanti kena sudu dek itik² tu haha kalau makan kt luaq la.. 
  • Area Tekapo ni esp kt Lake Tekapo Motels ni line internet dia terok skit.. Hotel akan bg sorg 1 kupon wifi 250MB.. Pepandai la nk jimat hehe. Upload 5 keping gambaq kt instagram dh habih data.. haha.

No comments:

Post a Comment