18.12.13

SUNGKAI PERAK : HOMESTAY, HOT SPRING & AES!

15 - 16 Disember 2013

Sebuah kisah coti-coti Mesia adhoc by my makcik ct! haha. Makcik balik kampung sempena coti skul anak-anak dia. Pastu mana mai idea spontan dia nak ajak kami p Cameron Highlands pada mulanya, aku pikiq, abes la blog aku tak ber-entry la sbb cameron lagi-lagi dan lagi.. aku naik muak nk tulis benda yg sama. Tetiba *tingg (naik mentol menyala atas pala beliau), kita p Sungkai lah, CH asik ujan.. nk rendam Haikal dalam ayaq panas. budak tu asik gatai2 kulit ja.. nk tgk ok skit ka kalu rendam dalam ayaq panas tu.

Day 1
Bincang punya bincang (konon) ramai la yg nak join... Paksu maksu tok makchaq semua.. skali pagi tu kami set nak jumpa kat R&R Juru... Yg smpai dulu family pak kecik aku dari kulim (rsnya aku yg bg nama tu kat dia masa aku kecik, smp ke lani tu la gelaran dia instead of pakcik! kuikuikui), pastu kami smp, then tunggu Geng Balik Pulau sampai.. dok expect satu kontena la sampai.. rupanya makcik ct aku ja ngan family dia. ceit potong stim la depa ni kensel las menet. nasib baik aku xbawak kambeng sekoq nk golek-golek BBQ! hehe. hantam la labu ayaq, sapa yg ada kita redahhh!

Ok cukup geng, dalam jam 9 pagi, kami terus ke Tepeng dulu, sbb pak kecik nk ajak p rumah Tok Ngah kt Kampung Pinang, Kamunting. Lepas berjejak kasihan segala bagai, di jamu bihun goreng oleh anyah kami pun berangkat ke Sungkai dalam kul 1 ptg selepas singgah sat kat Econsave Kamunting Tepeng utk cari sikit barang2 BBQ yg tak cukup lagik.

Sampai kt Sungkai lebih kurang kul 330 petang, kami stay kat CT Homestay, murah ja satu banglo 4 bilik, 2 bilik ayaq, BBQ set dapoq, periuk nasi, belanga,  pinggan mangkok cawan, sudu, segala semua disediakan. Cer teka brapa brapa satu malam? RM350 ja ok! Nak tau lokasi kat mana & nk book cemana? Cer klik kat link ni. Dekat sebelah MRSM Trolak (Felda) ja, senang nak cari.

Kawasan Feldajaya Utara Trolak

Ni la Banglo CT Homestay

Keta family kecuali wira (tuan umah)

Nah nomor tipon kalu nk mai

Antara tetumbuhan yang ada

Depan sana tu MRSM Trolak
Petang tu juga kami cucuh arang nk standby utk BBQ, yg best tu.. arang sebungkos 2 ringgit tu xmau menyala, penat sunggoh, smp nak putus asa dah.. haha smp aku decide aku nk redah p cari kedai nk beli arang baru lah.. Kluar la aku ngan mirul p cari arang kt kedai runcit Shah Rukh Khan (Shah Khan sebenaqnya) di pekan Sungkai tu, dapat la arang baru yg elok skit. So masa nk patah balik tu, sonok drive pepetang kt jalan Sungkai-Slim River tu.. luas jalannya nya 4 lorong habaq kat ang, keta x banyak.. selaju-laju nya la aku pijak minyak.. tatkala aku sedang lari-lari berkejaran dengan sebuah Toyota Wish nombo plet Singaporeh.. Tetiba.. terpancar suatu cahaya putih yg macam cantik je, macam comey je dari tepi jalan Caitt PAPARAZZI OTOMETIK.. dia amik gambaq keta depan ka aku? kalau amik gambaq aku, aku takdan senyum la.. Padan muka kena skodeng ngan AES kt kawasan kampung.. tahapa-hapa ja.. tunggu la kalau ada surat cinta tu, kena p bayaq la... sebungkos arang bernilai RM300++ haha.

Ok arang kalini menyala dan berbara elok skit, so sambung la berBBQ smp ke malam, then pak kecik aku n family dia kena balik Kulim malam tu gak sebab esok dia kerja pagi xbley cuti, maka makin sikit lah ahil yg tinggai kat rumah banglo tu..

Dan malam pun menjelma

Aktibiti BBQ 

Kipas BBQ otometik! Ko hado?? 

Antara yg terbako

Muka2 lapaq, Azmin bedal megi dulu
Pakcik ade sijil ke-Homstay-an
Day 2
Hari kedua.. pepagi selepas bekfes, kami bertolak ke Sungai Klah Hot Spring Park, tak jauh dari homestay pakcik hailim tu.. beberapa belas Kilometrico ja menyusuri jalan naik turun naik turun bukit dengan view dari kelapa sawit ke ladang getah dan kampung-kampung. Bayaran masuk RM12 utk dewasa, RM10 Kanak-kanak dan RM7 utk Warga Emas, OKU free kalau xsilap. Kat sini ada 2 jenis kolam, yang ayaq sejuk ada, yang ayaq panas pun ada, suhu pulak berbeza-beza, dari yang suam-suam kuku sampai la ke tahap boleh rebus teloq dan kalau brani cer try buat yong tau fu ka stimboat ala-ala Seoul Garden tu.. hehe. Peringatan! Makanan luaq xbleh bwk masuk taw! Kami simpan dalam keta ja, kalau nk makan kena patah balik p makan kt keta, sebab boleh masuk-kluaq banyak kali.

Sampai dah

Konter tiket nya

Kolam ayaq sojuk

Lagi2 kolam

Sunway Lagoon pun kalah ni...

Keliling pokok Kepala Wasit

Besaqnya kopok Super Ring tuu

UFO.. wiwiwiwi... 

OK.. Jom serang kolam!!!!

Dan lagi lagi gambaq sekitar tempat tu...

Mari mencelup kaki

bukan MEE REBUS, tapi Merebus

Teloqq!! Teloqq!! 6 bijik 5 hinggit!!!

Celup Ketam ngn Udang pun best ni

Selesai merebus

Jom main pijak2 batu pulak

Dah jom balik

Ha ha ha.. lawak nya

Sengihh sgt! Mata tarrak!

So dah puas mandi manda, kami pun balik ke Homestay, bersiap-siap dan ready nk balik ke rumah masing-masing. Dalam pukul 5 petang kami mula bertolak balik, makcik balik Puncak Alam, Selangor, kami balik Penang, berpecah kt tol Sungkai ke haluan masing-masing. Then, singgah makan kat RTC Perak kat Gopeng tu sat sblum terus bertoak ke Penang, sampai kat jambatan dalam kul 8 lebih, sekali dengar kat radio, ada eksiden lori terbalik kt susur keluar jambatan ke Georgetown, kompem JEM BESAQ punya lah... Yaa tidak syak lagi, jem teruk sebelum tol n atas jambatan, ditambah dengan koleksi keta-keta rosak tepi jalan dan atas jambatan menambahkan kemeriahan sesakan itu.. Hampeh sangat aih.. ingat senin malam x la jem jematan tu, tak sabar tunggu jambatan kedua bukak Febuari thn depan! Nah akibatnya, smp umah dekat-dekat pukul 10 malam dah. Tapi xpa, janji dpt menyempurnakan coti-coti adhoc tersebut dengan jayanya.. Yeay! haha.

Sekian, rasanya ni entry coti-coti yg terakhir 2013, tunggu yg terbaik dari aku, entry pembuka 2014 nanti bulan Januari. Destinasi? Xbley cakap! Tungguuuuu....


--- TAMMAT ---

4 comments:

  1. 1.SUNGKAI tempat jatuh & bermain aku hehe

    2.Homestay kat area tu mmg murah2 pastu
    mmg style habeh rumah & brg2 lgkap dlm dia..

    3.Dedulu masa masuk free je aku p hot spring tu.
    skg ni dah upgred mcm2 pstu tiket pon makin mahai,
    makin malaih pulak nak p masuk dlm tu hehe

    3.hamboihh sepet mata Icha hehe comey !

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe... 1st time datang sini. Ye itu la Teja Alisya Nabila skrg ni..

      Delete
  2. Mahainya... Dolu2x mase xfemes kami bayaq RM4 je kot... La ni nala pya mahai... RM12 ko... Huhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan mokcik, depa dh femes mahai teruih

      Delete